Att sätta igång en häst

När det gäller igångsättning tycker jag det är viktigt att ha en plan. Beroende på varför hästen har vilat lägger jag upp arbetet olika. Har hästen vilat utan att vara sjuk eller skadad brukar jag faktiskt trava och galoppera ganska direkt, dock i mycket korta intervaller. Hästarna busar och springer i hagen så att trava hundra meter med mig på ryggen känns inte som någon större ansträngning. Man måste däremot vara vaksam på konditionen hos hästen samt kolla över benen varje dag så att det inte har uppstått några svullnader eller plötslig värme. Om hästen har varit skadad är jag dock mycket försiktig. Oftast får man en plan av veterinären och då ska den följas fullt ut, om man inte märker att det blir för mycket för hästen förståss. Har hästen varit halt utan att besöka veterinär brukar jag skritta för hand någon vecka och sedan stegvis trappa upp med trav och galopp. Det scenariot jag står i nu har jag dock inte hamnat i tidigare men såhär tänker jag:
 
Lilly har gått på halvfart/vilat sedan oktober. Hon har hostat och snorat pga. förkylningsvirus och har fått en pencillinkur. Innan igånsättningen hade hon varit symptomfri i tre veckor.
 
Först och främst, kan man så skrittar man igång hästen i skogen men en pigg unghäst är en pigg unghäst och att vara ensam i skogen är inte alltid optimalt. Jag håller mig i ridhuset och har halsrem(!). Säkerheten går alltid först. Som sagt, hästen har varit sjuk, men inte skadad. Skritt på lång tygel känns i det här läget ganska onödigt, jag passar istället på att sätta grundlydnaden. 100 övergångar, mjuka bågar och stora volter började vi med första passet. Detta har sedan byggts på till att jobba med öppna, sluta och skänkelvikningar, kombinerat med massor av övergångar och mjuka böjda spår. Jag arbetar för att få hästen inom ramen. Efter åtta dagar med arbete i skritt har vi nu börjat trava så smått. I traven gäller samma grundprincip, 100 övergångar. Redan efter ett par pass med travarbete kommer jag att lägga in bommar. Här sätts lydnaden ytterligare på prov och jag kräver konsekvent ridning av mig själv. Travarbetet utökas succesivt och efter en vecka rider jag bomserier, skolor och skänkelvikningar i skritt och trav. Jag hade kunnat galoppera tidigare, men eftersom jag vill ha en riktigt stadig grund att stå på fokuserar jag på lydnaden i en gångart i taget. Nu när hästen är lydig och reglerbar i skritt och trav börjar vi med galoppen. Fortfarande med samma tänk, övergångar som gör hästen lydig. När jag kommer till galoppen har jag då en välriden häst och behöver inte bli stressad för att jag "måste" galoppera även om travarbetet inte sitter till 100%. Får jag inte ordning på traven en dag så går jag heller inte över till galopp, det tjänar ingenting till.
 
Lilly ska alltså jobbas i skritt och trav under ca en veckas tid. OM hon känns lydig sen så lägger vi in galopp, om inte så jobbar vi vidare i lägre gångarter. I slutet av januari hoppas jag på att kunna lägga in mer bomarbete med cavalettiblock och några lägre serier, men bara om hon är lätt att reglera och känns redo. Ett ridpass kan vara ca en timma långt men andelen skritt är väldigt hög. Allt eftersom hon blir lydigare behöver jag inte jobba lika mycket med skritten och då kan jag fördela om tiden till de högre gångarterna istället. Att man rider i en timma behöver inte betyda att man rider hårt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0