Att acceptera sadeln

Redan som ettåringar får hästarna på sig en täckesgjord runt magen. De får prova att ha schabrak på ryggen och får under våren som tvååringar ha tömkörningsgjord, kapson och träns på sig. Alla hästar är olika och de reagerar olika starkt på saker och ting.
 
Jag tror inte på att vara överförsiktig när man lägger på schabrak, gjord, sadel m.m. på unghästens rygg. Jag vill istället visa att den här saken kan flaxa, den här skramlar och den här är ganska tyst men kan röra sig omkring dig. Därermot är jag försiktig med att spänna åt sakerna runt magen. Det är en ovan känsla för hästarna och vissa reagerar starkt när de känner att något stramar runt magen. Det är viktigt att ta det lugnt när man spänner gjorden, men jag rycker alltid lite i den så att hästen vet att jag håller på och grejar där. Beroende på hur hästen reagerar kan det vara bra att hålla till i en rundcorall eller annat inhägnat område så att hästen kan bocka om den känner obehag. I stallet är det lätt att hamna ivägen om de reagerar starkt. Av de unghästarna vi har har jag nästan på förhand kunnat veta vilka som kommer reagera på gjord/sadel. Skuggan är precis som sina systar ganska skeptiska. Snowbirds tidigare avkommor har dock reagerat starkt och sått runt en gång med sadel och sen har de inte brytt sig mer. Det jag tycker är viktigt är att låta hästen reagera. Vissa hästar bryr sig inte om gjorden för ens de börjar trava med den, då är det skönt att prova det i rundcorallen innan man ber dem om trav ute i skogen.
 
Om hästen är van vid tömkörningsgjord brukar sadeln inte vara några probelm. En sadel kan nog vara skönare att ha på sig eftersom trycket fördelas över ryggen. När man sedan tar ner stigbyglarna på sadeln måste hästen också få tillåtelse att reagera. Vid det här laget har hästarna dock oftast förstått att nya saker inte behöver vara farliga. Alla treåringarna reagerade med att trava lite extra fort något varv innan de insåg att stigbyglarna hänger kvar ändå.
 
Min tanke med att lägga på gjord/sadel på unghästarna är att skramla massor och visa hästen att det kan låta, flaxa och "flyga" saker omkring den. Visa vad du håller på med när du spänner gjorden genom att rycka lite i den och håll till i inhägnat område om du tror att hästen kan reagera med bocksprång. Spänn aldirg hårt i början men se till att grejerna sitter kvar. LÅT HÄSTEN BOCKA och longera den med sadel/gjord några gånger tills reaktionen uteblir, då kan du gå vidare till nästa steg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0